Öt sztereotípia a németekről

2017.08.16 17:53

Öt sztereotípia a németekről

Precizitás, pontosság, imádják az autójukat… Tényleg ilyenek a németek?

 

A magyarok nagyon pesszimisták, az skótok sóherek, az olaszok hangosak (és tésztásak ;-) ) Sztereotípiák, amikkel nap mint nap találkozunk, ha egy-egy nép kerül szóba.
Na, de mi van a németekkel? Milyen skatulyák vannak, amikbe belegyömöszöljük őket? Íme, 5 igencsak népszerű sztereotípia a németekről:


1) A németek nagyon pontosak
És persze precízek! ;-) A pontosságra vonatkozó klisét német taxis ismerősöm így írta le:
„Ha német utasom van, akire előre lefixálunk egy időpontot, az tuti, hogy fél perc késésnél már csörögni fog, hogy miért nem vagyok ott. Nagyon idegesítő ez :-D"

Valóban, a legtöbb esetben a pontatlanság nagy sértésnek számít a németek körében. Sokkal jellemzőbb, hogy előbb vannak ott valahol, mintsem késsenek pár percet.
Kivételt képez ez alól a pontatlanságáról is híres német vasút. Maguk a németek sem bírnak afölött napirendre térni, hogy a vonatok bizony igen sokszor késnek.


2) Nem tudnak ünnepelni
Saját bevallásuk szerint sem nagyon szeretnek partizni . („Wir sind partyfaul” Lusták vagyunk partizni) De lehet ez csak abból ered, hogy a Müncheni Oktoberfesten egy évre előre kibulizzák magukat, hiszen az a világ egyik legnagyobb fesztiválja, valamikor ki kell pihenni. ;-)

 

3) Sör, kolbász, krumpli – ezt eszik szívesen a németek

Bár a hagyományos kolbász, krumpli veszített népszerűségéből, az biztos, hogy még mindig előkelő helyet foglal el a németek étkezésében. Sör. Talán az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a kulinária kerül szóba. Kis érdekesség: a németek többsége a bort jobban szereti a sörnél, de ezt a fajta italszeretetet valószínűleg már sosem mossák le magukról.

4) Imádják az autójukat

Ez valóban így van sok esetben. Gyakori, hogy becenevet is kap az az autó – de hát ezen sem lehet meglepődni? Ki ne becézgetne szívesen egy gyönyörű német BMW-t, Audi-t, vagy Mercedest? ;-)



5) Németországban sokat esik az eső

És nincs igazi nyár – Magyarországhoz képest valóban. Sokan sérelmezik, hogy keveset süt a nap, a kánikula ismeretlen (ha a nyári hónapokban 25 fok van, az már nagyon jó eredménynek számít - itt elsősorban az északabbra fekvő részekről van szó). Szóval mediterrán növényeket nem igazán érdemes ültetni. ;-) Ezt most én is megtapasztalhattam – júliusban Dortumndban szerettünk volna a barátnőmmel jeges kávézni a teraszon. De annyira hűvös volt, hogy a teraszig sem jutottunk el. Talán jövőre!


Te mit gondolsz? Igazak ezek a sztereotípiák, vagy nem értesz velük egyet? Esetleg van olyan további megállapítás a németekre vonatkozóan, amit igaznak tartasz? A hozzászólásoknál örömmel várjuk.
Köszönjük!