Hogy néz ki a próbaóra? Hogy zajlik az online nyelvoktatás nálunk Skype-on, Messengeren?

2016.11.28 23:51

Hogy néz ki a próbaóra? Hogy zajlik az online nyelvoktatás nálunk Skype-on/Messengeren?

 

Avagy: hogyan tanítunk mi? Melyek a tárgyi feltételei az online óráknak? Milyen kérdések merülhetnek fel?


 

Sok megkeresés érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy mit is takar a skype-os nyelvoktatás. Nos, rengetegen foglalkoznak már nyelvoktatással, és manapság online nyelvoktatással is (jó, ha utánanézel, milyen tanárt is válassz, mert végtelen a kínálat, és a színvonal is nagyon eltérő lehet.)
Mi a saját óráinkról tudunk részletesen beszámolni, a kérdéseitek alapján összeállítottunk néhány szempontot, megfontolnivalót, reméljük segítenek! Íme:

1. Tárgyi feltételek: 

mindenképpen széles sávú internet kell ahhoz, hogy akadálymentesen tudjunk beszélni.
Kamera nem feltétlenül szükséges, de jobb, ha látjuk az arcodat, gesztusaidat, sokat mondanak ezek is. Van, aki pár óra után lesz csak merész, és akkor meri bekapcsolni a kamerát, ám legyen! ;-)
Mikrofon (beépített vagy fülesen keresztüli) viszont mindenképpen kell. Nem árt, ha halljuk egymást! 



2. Próbaóra
(Ha először jársz nálunk, lehetőséged van csak egy órát utalni, hogy el tudd dönteni, meg tudunk-e győzni arról, hogy velünk megtanulsz németül.)

 

ez amolyan ismerkedés; biztos, hogy megkérdezzük:
- melyek a céljaid a nyelvvel, miért szeretnéd megtanulni
- tanultad-e már, vagy teljesen kezdő vagy
- ha tanultad a nyelvet, milyen könyv(ek)ből
- milyen szempontok fontosak neked (a tanulásnál, a tanárnál stb.)
- mennyi időd van a nyelvvel foglalkozni

Hamar lemennek ezek a kérdések, és ezek után bele is csapunk a lecsóba. Az első (próba-) órán általában csak beszéltetünk (ha nem vagy teljesen kezdő), hogy felmérjük a szintedet, erősségeidet, legyen egy átfogó képünk a tudásodról.

3. Teljesen rugalmasak az óráink! Természetesen az igényidhez szabjuk az óra menetét, témáit, ehhez azonban tudnod kell, hogy mit is szeretnél a nyelvvel elérni. A beszédre szeretnéd a hangsúlyt fektetni, vagy esetleg írásbeli nyelvvizsgára készülsz? A nyelvtannal vannak gondjaid? 
A rugalmasság kiterjed az időpont egyeztetésre is: van akinek nagyon zaklatott az élete, így csak 2-3 nappal az óra előtt tud jelezni; ez is működhet, ha Neked csak így fér bele a tanulás.
Erről egy átfogóbb képet kapsz, ha ide (https://www.nemetonline.com/online-oktatas/egyeni-oktatas) kattintasz.



4. Könyv, füzet kell-e? Nézd, ha van olyan nyelvkönyved, amiből eddig tanultál, és azt szereted, motiválónak találod, akkor mehet abból az óra. Nyelvtani magyarázatokban Maklári Tamás: Német nyelvtani ABC-je, illetve Karácsony Lajos - Dr. Tálasi Istvánné: Német nyelvtan című könyve verhetetlenek egyelőre.

5. Akik a beszédet szeretnék gyakorolni, számítsanak arra, hogy nem fogjuk őket minden hibánál leállítani, hiszen az megakasztja a beszédet, viszont gyors-és gépírónőket meghazudtoló módon jegyzeteljük a tévesztéseket, amelyekre aztán visszatérünk.

6. Házi feladat: 

szintén igény szerinti. Van, aki szereti, ha rengeteget gyakorolhat, ennek nem álljuk útját. :-) Az órán hallottak alapján személyre szabott leckét küldünk, hogy érezd a törődést! ;-) Van azonban, aki hallani sem akar háziról – nos, akkor nem küldünk.

7. És mit kapsz még az órán:
 

rengeteg hasznos link, maximális odafigyelés, jó hangulat, illetve órán kívül is megkereshetsz minket, ha elakadsz valamivel.
Amennyiben nem tetszik, amit a próbaórán megtapasztalsz, csendes búcsút veszünk egymástól, hiszen úgy tudsz leginkább haladni, ha van egyfajta összhang, szimpátia a tanuló és a tanár között.


Van még kérdésed, amire nem kaptál választ? Tedd fel hozzászólásban alul, légy szíves! Köszönjük!