Hogy lehet a filmekkel gyakorolni a németet?

2016.10.27 15:35

Németül tanulni szórakozás közben?
Avagy: hogy lehet a filmekkel gyakorolni a németet?



A recept nagyon egyszerű, íme:

1. Végy egy olyan filmet/témát, ami tényleg
érdekel.

Mindegy, mi miatt érdekel; mert egy ismerősöd ajánlotta, mert szép benne a férfi (női) főszereplő, mert szórakoztatónak ígérkezik, (vagy mert az anyós éppen látogatóban van nálatok, és ez egy kiskapu a félrevonuláshoz) a lényeg, hogy kössön valami a filmhez, ez fontos! Így nem fogod elveszíteni a lelkesedésedet félúton.

2. Mindenképpen
a nyelvi szintednek nagyjából megfelelő filmet válassz!

Ha kezdő vagy, a gyerekfilmeket ajánlom, ezek közül is az egyszerűbb nyelvezetűek.
Sokat segítenek a kifejezetten német gyakorlás céljára készített filmek is.
Ajánlom a
Deutsch lernen extra,
 a Jojo sucht das Glückilletve a Goethe Intézet minisorozatát. A DW által készített Deutschlandlabor is jó kis gyakorlást kínál – itt online feladatlapokat is találsz a videókhoz.

Ha már magasabb nyelvi szinten állsz, és a fent említett filmek ujj- (vagyis fül- ;-) ) gyakorlatnak számítanak, jöhetnek akár az egész estés filmek, hírek, interjúk, előadások is.

 

3. Sokszor felmerül a kérdés: magyar vagy német felirattal nézzem a filmeket?

A válasz:
német felirattal! Mindenképpen, hiszen a magyar felirat elvonja a figyelmedet a szövegről, márpedig Neked arra kell figyelned még akkor is, ha a szereplő nagyon nem néz ki rosszul

Ha nem vagy profi németből, mindenképpen tedd csak oda azt a feliratot, sokat fog segíteni! Főleg, hogy minél több érzékszervedet bombázza a film, annál jobban bevésődnek a dolgok!

A feliratot csak akkor kapcsold ki, ha már egy számodra ismert filmet nézel, tehát ismered a témát, a szöveget; vagy ha úgy ítéled meg, a film cselekményét, mondandóját a felirat nélkül is érted nagy részben.


4. Van az általam
élvezeti filmnézésnek nevezett fázis: amikor a filmet puszta élvezetből nézed; aztán a tanulós (bár azért így is élvezetes) filmnézés:
amikor
tudatosan figyelsz a szövegre, egy-egy jó kifejezésnél leállítod a filmet, és felírod a kifejezést - és kimondod hangosan. Tudod, ha ki is mondod a szót, az még jobban bevésődik az agyadba, ez működik, hidd el!


5. Ha pedig extra lelkes vagy, a
filmfeliratok letöltésére alkalmas oldalakon a feliratokat kinyomtatva, aláhúzva az érdekes kifejezéseket, szófordulatokat, garantáltan bővülni fog a szókincsed!

Ne feledd: ha nem izzadságszagú a tanulás, hanem urambocsá’ még élvezetes is, gyorsabban fog menni! Úgyhogy egy jó kis film németül tökéletes a német nyelvtudásod bővítésére, elmélyítésére.
Fejleszti a szókincset, a hallott szöveg értést, a nyelvtant, szóval hajrá!

Nos, remélem, sikerült néhány jó tippel szolgálnom. A következő találkozásunkig elárulnád alul hozzászólásban, hogy melyik a kedvenc filmed?
Köszi és jó szórakozást! ;-)